ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΚΑ

ΠΛΑΣΤΙΚΟ

PET

Το πλαστικό Μπουκάλι PET είναι μια συσκευασία που όλοι χρησιμοποιούμε κατά κόρον στην καθημερινότητα μας. Δουλειά μας είναι να το συλλέξουμε, να τo διαλέξουμε, να το απαλλάξουμε από ξένες ύλες που υποβαθμίζουν την ποιότητά του και την καθαρότητά του, να το δεματοποιήσουμε και τέλος, να το προωθήσουμε για ανακύκλωση. Έτσι, επανεισάγουμε το PET στην βιομηχανία και εξοικονομούμε φυσικούς πόρους, ενέργεια και χρήματα.

PET preform

Το PET preform είναι η αρχική μορφή του πλαστικού μπουκαλιού. Μέσω της τεχνικής του “blow molding” το pet preform μετασχηματίζεται σε πλαστικό μπουκλάκι PET και είναι πλέον έτοιμο για χρήση από την βιοηχανία τροφίμων.

PE

Το πολυαιθυλένιο ή αλλιώς PE έχει πολλές ποιότητες.  Υπάρχει το LDPE (Πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας), το HDPE (Πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας), το LLDPE (Γραμμικό πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας) και οι λιγότερο γνωστές ποιότητες XLPE, MDPE. Kάθε ποιότητα χαρακτηρίζεται και από διαφορετικές ιδιότητες.

Το HDPEπροσφέρει εξαιρετική αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες και θεωρείται ακίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ως εκ τούτου συναντάται σε συσκευασίες, όπως μπουκάλια ή φιάλες γάλατος,  απορρυπαντικών, σε πλαστικές σακούλες, πλαστικά καπάκια και πλαστικές καρέκλες . Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής παιχνιδιών κατασκευάζεται από HDPE.

Το LDPE  σε αντίθεση με το HDPEείναι λιγότερο ανθεκτικό, αλλά παρουσιάζει μεγαλύτερη ελαστικότητα. Θα το βρείτε  σε συσκευασίες όπως σακούλες super market.

Το LLDPE παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με το LDPE. Τα σημεία διαφοροποίησης βρίσκονται κυρίως στην ελαστικότητα τους και στην διαφάνεια τους. Το LLDPE το συναντήσετε σε συσκευασίες όπως σακούλες super market και συσκευασίες περιτυλίγματος ή αλλιώς stretch wrap.

PVC

Το PVC αποτελεί το τρίτο πιο διαδεδομένο παραγόμενο πλαστικό μετά το πολυαιθυλένιο και το πολυπροπυλένιο, μπορεί να το συναντήσει κανείς σε πολλές εφαρμογές, σωλήνες αποχέτευσης, μόνωση καλωδίων καθώς επίσης και στην κατασκευή σε πόρτες & παράθυρα ,το αποκαλούμενο και profile PVC.

PP

To PP ή αλλιώς πολυπροπυλένιο είναι το δεύτερο σε όγκο παραγωγής πλαστικό παγκοσμίως μετά το PE (πολυαιθυλένιο). Συναντάται σε πολλές μορφές στην καθημερινότητα μας. Η μεγάλη σκληρότητα και ικανότητα του να ανακτά το σχήμα που είχε πριν την συστροφή-κάμψη το καθιστά ιδανικό για είδη συσκευασίας όπως πχ η συσκευασία PP ,η οποία χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ζυμαρικών και στην αρτοβιομηχανία ή τα δοχεία τροφίμων. Επίσης, χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία καθώς και στη βιομηχανία σχοινιών.

PS

Το PS ή αλλιώς πολυστερίνη είναι ένα λιγότερο διαδεδομένο πλαστικό, που όμως συναντάται και αυτό σε πολλές μορφές.

Τα πλαστικά διαχωρίζονται στις εξής βασικές κατηγορίες:

  • PET
  • PP
  • HDPE
  • LDPE
  • PVC
  • PS
  • ABS
ESPA