ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΚΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ ΤΗΣ ΕΕΑΑ

Από Editor στις 22 Σεπτεμβρίου, 2017

1) Ποια υλικά μπορώ να ρίχνω στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης;

 • χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α.
 • χάρτινη ύλη προερχόμενη από χώρους γραφείων όπως π.χ. κόλλες Α4, τετράδια, εφημερίδες κοκ όταν δεν υπάρχει ειδικός κάδος(καμπάνα) για τα συγκεκριμένα ρεύματα υλικών στην γειτονιά μας.
 • αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α.
 • λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κ.λπ.
 • πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά ,είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, φιλμ περιτυλίγματος κ.α

2) Τι δεν ρίχνουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης;

 • υπολείμματα τροφών
 • μπαταρίες
 • ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
 • οικοδομικά υλικά
 • λάδια
 • τζάμια
 • δέρμα και υφάσματα
 • ογκώδη όπως κλαδιά δέντρων
 • αντικείμενα από ξύλο

3) Πώς απορρίπτουμε τα υλικά στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης;

 1. Οι συσκευασίες πρέπει να είναι  άδειες από υπολείμματα ή τουλάχιστον απαλλαγμένες από υγρά περιεχόμενα. Δεν είναι ανάγκη  να πλένουμε τις συσκευασίες προτού τις εναποθέσουμε στον μπλε κάδο, διότι έτσι κι αλλιώς  όταν φτάσουν στο Κέντρο Ανακύκλωσης, θα διαχωριστούν ανά υλικό και στη συνέχεια θα αποστειρωθούν μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες κατά την βιομηχανική τους αναγέννηση που προϋποθέτει η μετατροπή τους σε νέα προϊόντα.
 2. Όσες συσκευασίες μπορούμε, τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε για μείωση του όγκου.
 3. Όταν φτάσουμε στον κάδο, αδειάζουμε τη σακούλα με τα υλικά χύμα μέσα σε αυτόν. Μπορούμε κατόπιν να πετάξουμε και τη σακούλα μας προς ανακύκλωση. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα υλικά ανακύκλωσης πρέπει να τα απορρίπτουμε χύδην.

4) Πού μεταφέρεται το περιεχόμενο των μπλε κάδων και πώς γίνεται ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών;

Ειδικά οχήματα συλλογής μεταφέρουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων, που εντέλει καταλήγει στα πιστοποιημένα Κέντρα Διαλογής  Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) . Εκεί τα υλικά διαχωρίζονται μέσα από μία διαδικασία που περιλαμβάνει χειροδιαλογή και διατάξεις μηχανικού διαχωρισμού, όπως συμβαίνει στις αντίστοιχες μονάδες του εξωτερικού. Τα ανακυκλώσιμα (πλαστικό, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρος) ξεχωρίζονται ανά υλικό και οδηγούνται προς δεματοποίηση για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τα αντίστοιχα εργοστάσια  μετατρεπόμενα σε χρήσιμα υλικά.

5) Τι σημαίνει το ευρωπαϊκό σήμα “green dot” που απεικονίζεται στις συσκευασίες;

Η παρουσία του δηλώνει την οικονομική συνεισφορά της συγκεκριμένης εταιρίας που εμπορεύεται την συσκευασία στα έργα της ανακύκλωσης και δεν πρέπει να συγχέεται με την ανακυκλωσιμότητα ή μη του υλικού συσκευασίας.

6) Γιατί να κάνω ανακύκλωση; Τι όφελος θα έχω εγώ προσωπικά;

Με την Ανακύκλωση :

 • Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας
 • Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους
 • Εξοικονομούμε ενέργεια και πρώτες ύλες
 • Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας
 • Προκύπτουν συναλλαγματικά οφέλη για τη χώρα μας
 • Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό εφόσον η διαχείριση των αποβλήτων είναι δείκτης πολιτισμού.

7) Πότε θα συμβληθεί ο Δήμος στον οποίο κατοικώ με την ΕΕΑΑ;

Αυτό εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα ένταξης της συγκεκριμένης περιοχής, όπως αυτό προκύπτει από τον Εθνικό σχεδιασμό, τη συμφωνία ανάμεσα στην πολιτεία και το Σύστημα, καθώς και την πρόθεση κάθε δήμου.

8) Πώς μπορούμε να προμηθευτούμε κάδο ανακύκλωσης στη γειτονιά μας;

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης ΑΕ δωρίζει τον απαιτούμενο εξοπλισμό (αυτοκίνητα/κάδους) στους ενταγμένους δήμους. Το Σύστημα μόνο εισηγητικό ρόλο έχει για το δίκτυο των κάδων. Η τελική απόφαση πόσοι κάδοι ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν και σε ποια σημεία, ανήκει στους συνεργαζόμενους Δήμους. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Καθαριότητας του δήμου σας, εφόσον βέβαια είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα, και να κάνετε αίτημα για τοποθέτηση κάδου. Στην επέκταση του δικτύου των μπλε κάδων οι Δήμοι λαμβάνουν υπόψη αιτήματα δημοτών και εταιρειών για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων όσων μετέχουν στην Ανακύκλωση Συσκευασιών.

9) Σε ποιόν να απευθυνθώ εάν ο μπλε κάδος της γειτονιάς μου δεν αδειάζεται συχνά;

Η διαδικασία αποκομιδής των κάδων Ανακύκλωσης εμπίπτει  στην ευθύνη και αρμοδιότητα των Δήμων που συνεργάζονται με το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ («Σύστημα») που οργανώνει η ΕΕΑΑ. Το Σύστημα παραχωρεί στους Ο.Τ.Α τον εν λόγω εξοπλισμό (οχήματα, κάδους) προς χρήση σύμφωνα με το εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές πλαίσιο συνεργασίας του Συστήματος με τους Ο.Τ.Α. Υπεύθυνοι για τη λειτουργία του προγράμματος και για την αποκομιδή των κάδων είναι οι Δήμοι. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Δήμο σας και το Τμήμα Καθαριότητας και να τους ενημερώσετε για το γεγονός που παρατηρήσατε.

10) Τι πρέπει να κάνω εάν παρατηρήσω κάποια δυσλειτουργία στο έργο της Ανακύκλωσης;

Η ορθή χρήση των οχημάτων ανακύκλωσης και γενικά, η διαδικασία αποκομιδής των κάδων ανακύκλωσης ανήκει στην ευθύνη και αρμοδιότητα των Δήμων που συνεργάζονται με το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ («Σύστημα») που οργανώνει η ΕΕΑΑ. Το Σύστημα παραχωρεί στους Ο.Τ.Α τον εν λόγω εξοπλισμό (οχήματα, κάδους) προς χρήση σύμφωνα με το εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές πλαίσιο συνεργασίας του Συστήματος με τους Ο.Τ.Α. Επομένως, η επικοινωνία με το Δήμο (Τμήμα Καθαριότητας) είναι και το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο ευαισθητοποιημένος πολίτης, αν παρατηρήσει παρόμοιο φαινόμενο. Βεβαίως, σε περίπτωση που τέτοιες παρατηρήσεις φτάνουν στο Σύστημα από πολίτες, αυτές προωθούνται στο Δήμο που τον αφορούν και αναζητούνται οι λόγοι που προκάλεσαν το φαινόμενο, αλλά και τυχόν λύσεις για την παντελή εξάλειψή τους.

ESPA