ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΚΑ

5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ”ΠΡΑΣΙΝΑ” ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Από Editor στις 21 Δεκεμβρίου, 2017

Οι κάδοι απορριμμάτων συνήθως ξεχειλίζουν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς παράγουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αποβλήτων απ’ ότι συνήθως. Ευτυχώς, το ίδιο ισχύει και για τους κάδους ανακύκλωσης. Μεγαλύτερο ποσοστό απορριμμάτων καταλήγει στους μπλε κάδους κατά τη διάρκεια των διακοπών παρά κατά το υπόλοιπο της χρονιάς. Δυστυχώς, είναι όλο και πιο σύνηθες το γεγονός τα λάθος ‘υλικά’ να καταλήγουν στους κάδους ανακύκλωσης.

Πολλοί προσπαθούν να κάνουν το σωστό και ακόμα περισσότεροι προσπαθούν να απορρίψουν τα πάντα στους κάδους ανακύκλωσης. Αυτό αυξάνει τον συνολικό όγκο του υλικού που παραλαμβάνουν οι διαχειριστές απορριμμάτων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του όγκου αυτού είναι στην πραγματικότητα κοινά οργανικά σκουπίδια, μη δυνάμεθα να ανακυκλωθούν.

Ανακυκλώσιμες συσκευασίες που περιέχουν ή συνδέονται με μολυσματικές ουσίες ή μη ανακυκλώσιμα υλικά, συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια όπου – εάν ένας κάδος ανακύκλωσης ρυπανθεί– όλο το υλικό αχρηστεύεται. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να μην καταλήγει η ανακύκλωση στις χωματερές- τις κοσμίως και κομψά αναφερόμενες ως ΧΥΤΑ( Χώρους Υγειονομικής Ταφής);

Η απάντηση είναι μία και πολύ απλή: ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ για περισσότερη και καλύτερη ανακύκλωση!!!

Όταν ένα ΚΔΑΥ(Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) σαν αυτό που διαθέτουμε εμείς, δέχεται μεικτά ανακυκλώσιμα υλικά, τα ρεύματα ανακύκλωσης που προκύπτουν, απαιτούν όλο και περισσότερη διαλογή με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο πιθανό να μπορούν να ανακυκλωθούν οικονομικά. Επομένως, αν εμείς ως δημότες δεν φροντίσουμε να ρίξουμε στον μπλε κάδο μόνο τα ανακυλώσιμα, καταστρέφουμε και τις προσπάθειες των συμπολιτών μας που έχουν διαλέξει προσεκτικά την ανακύκλωσή τους και έχουν ρίξει τα σωστά υλικά.

Πώς θα συμβάλλουμε στην αύξηση της ανακύκλωσης και πώς θα αποφύγουμε κοινά λάθη;

Να μερικές συμβουλές για το πώς θα το κάνουμε σωστά:

  1. Δεν ξεχνάμε τα χάρτινα κουτιά!

Καθώς αυξάνονται οι ηλεκτρονικές αγορές, το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των κιβωτίων-συσκευασιών μέσω των οποίων αποστέλλονται. Τα περισσότερα κουτιά από χαρτόνι είναι ανακυκλώσιμα υψηλής αξίας, αλλά εάν δεν διπλωθούν πριν απορριφθούν στους μπλε κάδους, συχνά προκαλούν υπερχείλιση αυτών ή εναλλακτικά, αφού οι μπλε κάδοι φαίνονται γεμάτοι, οι δημότες τα ρίχνουν στους πράσινους/γκρι κάδους των κοινών σκουπιδιών. Εάν λαμβάνετε δώρα με αλληλογραφία φέτος, διπλώστε τα κουτιά από χαρτόνι για να εξοικονομήσετε χώρο και βεβαιωθείτε ότι καταλήγουν στο σωρό ανακύκλωσης. Εκτός από τα χάρτινα κιβώτια, τα αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών είναι, επίσης, πολύτιμα ανακυκλώσιμα υλικά, οπότε η μεταφορά τους στο σωστό κάδο θα κάνει τη διαφορά!!

 

  1. Ρίχνουμε τα μαχαιροπίρουνα, τα πιάτα μίας χρήσης και τις χαρτοπετσέτες στα σκουπίδια.

 

Τα λερωμένα πλαστικά ποτήρια, τα λερωμένα πλαστικά πιάτα και οι χαρτοπετσέτες δεν είναι ανακυκλώσιμα!!! Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα είδη πλαστικών ειδών διατροφής, τα οποία συνήθως κατασκευάζονται από μικτά ή χαμηλής ποιότητας πλαστικά, με εξαίρεση ορισμένα πλαστικά δοχεία.  Οι χαρτοπετσέτες, επίσης, δεν είναι ανακυκλώσιμες – ακόμα κι αν χρησιμοποιούνται μόνο για στεγνό καθάρισμα, σε βρεγμένα χέρια, καθώς οι ίνες τους είναι πολύ χαλαρές. Δεν ξεχνάμε: ότι λερωθεί με φαγητά ή ζουμιά, σταματά να είναι ανακυκλώσιμο και πρέπει να απορριφθεί στον κοινό κάδο σκουπιδιών !

 

  1. Σιγουρευόμαστε ότι τα δοχεία είναι άδεια.

 

Τα δοχεία πρέπει να είναι άδεια πριν τα ρίξουμε στους μπλε κάδους. Θα πρέπει να αφαιρείται όλη η ποσότητα του περιεχόμενου του δοχείου, προκειμένου να ανακυκλωθεί. Οι συσκευασίες πρέπει να καθαρίζονται από τα υπολείμματα, ακόμα και να ξεπλένονται εάν είναι απαραίτητο.

 

  1. Σκεφτόμαστε πέρα από την κουζίνα.

 

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται μόνο την ανακύκλωση στην κουζίνα και απορρίπτουν στα σκουπίδια τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα που προκύπτουν από άλλες χρήσεις στο σπίτι. Σκεφτείτε να τοποθετήσετε έναν επιπλέον κάδο μέσα στο σπίτι, ο οποίος θα προορίζεται για ανακύκλωση.

 

  1. Προσοχή με τις πλαστικές σακούλες!!!

 

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τις βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες, όπως αυτές που δίνουν πολλά σούπερ μάρκετ. Οι σακούλες αυτές μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες αποσυντίθενται και δεν ανακυκλώνονται. Επίσης, υπάρχει περίπτωση η διαδικασία αποσύνθεσής τους να ξεκινήσει ενώ βρίσκονται στους μπλε κάδους ή στο κέντρο διαλογής, δημιουργώντας πολλά μικροσκοπικά κομματάκια και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πολτού σκουπιδιών. Σημαντικό είναι, ακόμη, τα υλικά να μην πετιούνται μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά να τα ρίχνουμε χύμα για να είναι πιο εύκολη η διαλογή από τους εργάτες στο εργοστάσιο ανακύκλωσης.

ESPA