ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΚΑ

ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΟΑΝ

Από Editor στις 23 Νοεμβρίου, 2021

Ο ΕΟΑΝ παρουσιάζει το πρώτο από μια σειρά νέων ψηφιακών εργαλείων που ετοίμασε, υλοποιώντας το στρατηγικό του σχέδιο να καταστήσει την ανακύκλωση στάση ζωής.

Το GRE-CYCLE www.grecycle.gr είναι ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο που στοχεύουμε να κάνει την ανακύκλωση πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική , για όλους τους συμπολίτες μας.

Είναι ευρέως παραδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια, και λόγω της πανδημίας φυσικά, η χώρα μας κάνει μεγάλα βήματα στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης της των λειτουργιών του κράτους.

Με την ψηφιοποίηση απλοποιείται η ζωή του πολίτη και μειώνεται η γραφειοκρατία που χαρακτήριζε για χρόνια το ελληνικό δημόσιο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης έχει μια πολυετή δραστηριότητα ως οργανωτής και εποπτεύων την ανακύκλωση στη χώρα μας. Και αυτό αφορά τόσο τις συσκευασίες, το πλέον συνηθισμένο ρεύμα ανακύκλωσης, αλλά και τις μπαταρίες, τα ορυκτέλαια, τις ηλεκτρικές συσκευές και άλλα διακριτά ρεύματα υλικών που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση.

H διοίκηση του EOAN εντόπισε ένα κενό, το έλλειμα δράσεων για τη κυκλική οικονομία. Διαπιστώσαμε ότι ο ρόλος του ΕΟΑΝ είναι σημαντικότερος και καθοριστικός για τη στροφή προς την κυκλική οικονομία.

Και αυτό γιατί με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο , τα επτά υφιστάμενα σήμερα ρεύματα εναλλακτικής διαχείρισης πρόκειται να γίνουν δεκατέσσερα, δηλαδή να διπλασιαστούν ως το 2025!

Ο μόνος τρόπος λοιπόν να ανταποκριθούμε στην τεράστια αύξηση της πολυπλοκότητας, ο μόνος δρόμος για να καταφέρουμε όχι απλά να παρακολουθούμε αλλά να καθοδηγούμε την πορεία προς την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων είναι να βασιστούμε στις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη και να ψηφιοποιήσουμε πλήρως τις διαδικασίες δημιουργίας, επίβλεψης και παρακολούθησης των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.

Προχωράμε λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση, και ως πρώτο βήμα δημιουργούμε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την εναλλακτική διαχείριση και την κυκλική οικονομία.

Αν θέλουμε να πετύχουμε τους φιλόδοξους εθνικούς και κοινοτικούς στόχους, πρέπει με ψηφιακά εργαλεία να ενδυναμώσουμε, να πληροφορήσουμε και να εμπλέξουμε εκατομμύρια πολίτες στην ανακύκλωση.

Σας παρουσιάζουμε έτσι το νέο μας βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε με την εμπειρία από την υλοποίηση του και το δικό σας feedback να βελτιώσουμε δραστικά αυτή μας την προσπάθεια, όπως γίνεται με όλα τα ψηφιακά εργαλεία που έχουν μαζική χρήση. Πρόκειται για την εφαρμογή GRE-CYCLE, ένα εργαλείο για καθημερινή χρήση από όλους τους πολίτες.

Σημαντικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ένα βασικό εμπόδιο στις προσπάθειες ανακύκλωσης είναι ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν όλα τα ανακυκλώσιμα ρεύματα και που μπορούν να αποθέσουν συγκεκριμένες κατηγορίες ανακυκλώσιμων.

Και αν για τις συσκευασίες έχουν γίνει κατά καιρούς ενημερώσεις, για τα υπόλοιπα ρεύματα χρειάζεται ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί. Τα ευρήματα από όλη τη χώρα επιβεβαιώνουν ότι μπαταρίες, και αυτοκινήτων αλλά και μικρές, ορυκτέλαια, λαμπτήρες αλλά και ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούν μέρος των οικιακών αποβλήτων.

Και αντί να ανακυκλωθούν, είτε οδηγούνται σε μονάδες επεξεργασίας όπου δημιουργούν σημαντικά προβλήματα λειτουργίας αλλά και κινδύνους υγιεινής και ασφάλειας, είτε ακόμα χειρότερα οδηγούνται προς ταφή με σημαντικό περιβαλλοντικό ρίσκο αλλά και κινδύνους δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα εφόσον συγκεκριμένοι ρύποι περάσουν στην τροφική αλυσίδα ή στους υδροφόρους.

Αυτό το μεγάλο κενό πάμε να καλύψουμε με το GRE-CYCLE.

Χρησιμοποιώντας το www.grecycle.gr o κάθε πολίτης:

  • Μπορεί με τρία κλικ να γνωρίζει όλα τα σημεία ανακύκλωσης για όλα τα διαφορετικά ρεύματα στη γειτονιά του.
  • Μπορεί με ένα κλικ ακόμα να λάβει οδηγίες για το πως θα πάει από το σημείο που βρίσκεται στο επιλεγμένο σημείο ανακύκλωσης.
  • Μπορεί αμέσως να βλέπει πρακτικές οδηγίες πρόληψης της παραγωγής αποβλήτων.
  • Μπορεί με μια ματιά να δει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να βάζει σε κάθε διαφορετικό κάδο.

Η ψηφιακή αυτή εφαρμογή ήδη υλοποιείται και σε εφαρμογή για όλους τους τύπους κινητών τηλεφώνων και σύντομα θα διατίθεται δωρεάν για όλους τους πολίτες. Στην εφαρμογή περιλαμβάνονται ήδη 60.000 σημεία ανακύκλωσης για διάφορα ρεύματα και με την ολοκλήρωση της θα φτάσουμε σχεδόν τις 240.000 σημεία.

Στην πορεία φιλοδοξούμε να την αναβαθμίσουμε περαιτέρω και να την κάνουμε κυριολεκτικά προσωπικό helpdesk του καθενός μας για την ανακύκλωση.

Ελπίζουμε η εφαρμογή να σας φανεί χρήσιμη και να βοηθήσει τις καθημερινές προσπάθειες να βρεθούν λύσεις στο δύσκολο, αλλά απολύτως απαραίτητο, έργο της ανακύκλωσης.

ESPA